LEADER Noordwest Fryslân
De LAG is inmiddels van start gegaan en bestaat uit een mengeling van oude en nieuwe leden. De nieuwe leden kunnen een beroep doen op de oude als mentor.
Coördinator Lia van Dijk: “ik heb een heel actieve LAG, waar ik erg blij mee ben. Het is een diverse groep, ieder met een netwerk in de regio. Zij vormen de voelsprieten in het gebied en dragen zelf ook initiatieven bij mij aan. Ze benaderen ook actief bepaalde doelgroepen, agenderen bepaalde onderwerpen of moedigen actief samenwerking tussen partijen aan om te kijken of dit kan leiden tot nieuwe initiatieven. We besteden ook veel aandacht aan de deskundigheidsbevordering van de LAG-leden, zodat ze nog meer feeling krijgen met hun rol en meer begrip voor de andere LAG-leden”.
Projecten kunnen tussen de € 50.00 en € 124.999 subsidie krijgen. Lia: “wij werken met een doorlopende openstelling, maar wel met vaste indieningsdata en ook met een subsidieplafond van een kleine 4 ton per ronde. In april was de eerste ronde. Ik heb met maar liefst 32 initiatieven gesprekken gevoerd. Dit heeft voor deze eerste ronde geleid tot negen aanvragen, waarvan de LAG er drie heeft goedgekeurd. Hiermee was het plafond ook helemaal benut. Op 17 oktober sluit de tweede ronde en dan verwacht ik weer een aardig aantal aanvragen”.
De drie goedgekeurde aanvragen zijn heel verschillend: een agrarisch bedrijf, Okkingastate, dat een historisch gebouw om wil vormen tot een ruimte voor educatie bij de boer en het ontvangen van verschillende doelgroepen voor diverse activiteiten, zoals kookworkshops met lokale producten. Je kunt er ook overnachten, maar dit was geen deel van de LEADER-aanvraag. Het tweede project gaat over de verbouw van een oud sportgebouw in het dorp Wartena tot een multifunctionele ruimte. De laatste aanvraag betreft het geschikt maken van een natuurijsbaan voor andersoortige activiteiten, zoals andere sportactiviteiten, een streekmarkt en een openluchttheater.
De aanvragen moeten bijdragen aan een van de vier thema’s van de LOS, die als motto heeft: “met de voeten in de klei werken we aan een vitale toekomst”:
- Ondernemen in de groene sector: hierbij gaat het om zaken als duurzaam ondernemen, lokaal voedsel en nieuwe producten en verdienmodellen
- Elkaar ontmoeten
- Identiteit van het gebied, met name gericht op een sterke cultuurhistorie en een waardevol landschap
- Ruimte voor de toekomst. Hierbij gaat het om het realiseren van nieuwe voorzieningen en gezondheid.
Lia: “vooral dit laatste thema haakt aan bij ons streven om jongeren voor de streek te behouden of weer terug te laten keren.”.