Interview met Maike van der Maat,
LEADER-coördinator LEADER Utrecht Oost
Ik ben geboren en getogen in Bunnik. Mijn ouders hadden een gemengd bedrijf met fruit en 25 melkkoeien. Ik hielp altijd mee op de boerderij. Toch heb ik het bedrijf niet overgenomen, maar ben Dierwetenschappen gaan studeren aan de Wageningen Universiteit. Mijn zus zit nu in het bedrijf. Inmiddels hebben de melkkoeien plaatsgemaakt voor vleesvee. Daarnaast wordt er veel gedaan aan verbreding: er is een boerderijwinkel, een theehuis en een paardenpension en er zijn allerlei plukdagen.
Al tijdens mijn studie kwam ik terecht bij LaMi, dat is een platform voor het verspreiden en delen van kennis en informatie over de landbouw in de provincie Utrecht. Na mijn studie hadden ze een interessant project waarmee ik aan de slag kon. Vanwege een vacaturestop kon dat niet in loondienst, maar konden ze me wel inhuren als ZZPer. Dat ben ik dus sinds 2003.
‘Platteland’ is de rode draad in mijn werkzaamheden. Ik adviseer boeren met bedrijfsplannen, maar ondersteun ook overheden. In 2008 werd ik door Marieke Leentvaar, die toen coördinator was van LEADER Kromme Rijnstreek, gevraagd om haar te helpen. Later heb ik het helemaal van haar overgenomen. Sinds die tijd ben ik onafgebroken LEADER-coördinator geweest.
Ik ben ondertussen verhuisd van de Kromme Rijnstreek naar de Betuwe in de provincie Gelderland. Toen ik hoorde dan men hier ook met LEADER aan de gang wilde, heb ik contact gelegd om als ‘buur-LEADER-gebied’ kennis te maken. Die kennismaking mondde uit in de vraag om te helpen bij de opstart van LEADER in Rivierenland. En na een aanbesteding ben ik behalve coördinator voor Oost-Utrecht ook coördinator voor LEADER Rivierenland, de eerste voor ongeveer 20 uur in de week en de 2e voor 10 uur.
Het leukste aan LEADER vind ik het leggen van lijntjes: tussen stad en platteland, tussen overheden en niet-overheden, boeren en burgers.
Verder ervaar LEADER ook als een persoonlijke leerschool: ik heb als coördinator in de loop der jaren allerlei vaardigheden ontwikkeld, b.v. het beheer van websites en het organiseren van evenementen.
Minder mooi is dat we toch elke keer geconfronteerd worden met een overweldigende bureaucratie. Het aanvraagsysteem wordt niet vanuit de doelgroep bedacht. We zien het elke keer gebeuren, maar het is helaas nog niet gelukt om met alle betrokken partijen een werkwijze te bedenken die meer op basis van vertrouwen werkt. Daar moet ik wel gelijk bij zeggen dat de verantwoording op basis van prestaties een verbetering is. Op papier dan, want we moeten nog zien hoe RVO en Stimulus er in de praktijk mee omgaan.
Al met al is voor mij de balans tussen de administratieve ballast en het plezier dat ik uit het begeleiden van initiatieven haal, nog steeds positief.